شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که در کل چند نوع زمین تنیس داریم؟ ویژگی های هر کدام از انواع زمین تنیس چیست و چه مواردی را علاوه بر ابعاد زمین تنیس باید در خرید و یا ساخت زمین تنیس در نظر بگیریم؟ و بسته به چه شرایطی بهتر است از هر کدام از آنها استفاده کنیم؟ در این مقاله قرار است که به صورت جزئی تر هر کدام از این موارد را بررسی کنیم. به طور عمده ورزش تنیس بر روی سطوح و انواع زمین های مختلف بازی میشود که هر کدام از آنها ویژگی های خاص خود را دارند و سبک بازی ورزشکار را تحت تاثیر قرار میدهند. اما از بین تمامی آنها، ۴ نوع اصلی زمین تنیس شامل زمین چمن (Grass Court)، هارد کورت (Hard Court)، زمین خاک رس (Clay Court)، زمین کارپت (Carpet Court) در صدر پر کاربرد ترین آنها قرار دارند که در ادامه ویژگی هر کدام را مورد بررسی قرار میدهیم.
زمین تنیس چمن ( Grass Court )
زمین تنیس چمن و یا Grass Court یکی از اولین انواع زمین تنیس است. به طوری که میتوانیم زمین های تنیس چمن را سریع ترین نوع زمین در بین سایر دستههای زمین هایی که در ورزش تنیس مورد استفاده قرار میگیرد دانست. و اما چمنی که در یک زمین چمن تنیس به کار برده میشود باید دارای چه ویژگی های فیزیکی باشد؟ زمین های تنیس چمن باید از چمن های یک دست که شاید کمی شبیه به زمین های گلف هستند تشکیل شوند و به دلیل سریع تر بودن آن مانند زمین های هارد کورت فواصل بین امتیازات کوتاه تر است. در نتیجه به دلیل این سرعت بالا، بیشتر رکورد های ضربات ACE که در یک بازی رخ میدهند متعلق به همین نوع زمین است که اجازه برگشت دادن توپ های سخت تر را به بازیکن مدافع نمیدهد و همین باعث میشود که کمتر پیش آید که بازیکنان تدافعی تر سرویس های بازیکنان قوی تر را برگشت دهند.
مزایا و معایب زمین تنیس چمن
این نوع زمین تنس برای برخی بازی کنان مخصوصا بازیکنانی که سرویس های قوی تری میزنند و در بازی لب تور نیز مسلط هستند بهتر است. اما با تمام این تفاسیر این نوع زمین در کنار منفعتی که برای بازیکنان دارد به دلیل لیز بودن آن باعث مصدومیت های جزئی برای برخی از بازی کنان میشود. از دیگر معایب زمین چمن میتوان به نحوه نگهداری و ترمیم زمین نسبت به دیگر زمین های تنیس اشاره کرد. از سختی های نگهداری این نوع زمین این است که مرتب باید به آن آب داد و علف های هرز آن را هرس کرد. ولی میتوان برای راحتی بیشتر از راهکارهای مناسب تری مانند به کارگیری چمن مصنوعی دو منظوره استفاده کرد. چرا که علاوه بر حفظ ویژگی های چمن طبیعی میتوان از مزایای چمن مصنوعی همچون سرسبزی آن در هر چهارفصل و هزینه های نگهداری بسیار کم نسبت به چمن طبیعی بهره مند شد.
زمین خاکی (Clay Court)
نوع دیگر، زمین تنیس خاک رس Clay Court است که زمین آن به رنگ قرمز دیده میشود. جنس زمین هم همان طور که از نام آن مشخص است به طور عمده از خاک رس تشکیل شده است که البته لایه نازکی از پودر آجر بر روی آن قرار گرفته است. از مسابقات مهمی که در زمین خاکی برگزار میشود میتوان به Barcelona ،Roland Garros ، Monte Carlo Rolex Masters و Rome Masters اشاره کرد. زمین خاکی جزو متداول ترین زمین های تنیس است که بیشتر افراد این زمین را با رنگ سرخ میشناسند. مسابقات تنیس آزاد فرانسه از این نوع زمین بیشترین بهره را میگیرد.
زمین های خاکی به دلیل ویژگی های منحصر به فرد خود بسیار محبوب هستند و بر خلاف زمین چمن در حین بازی های تنیس کمترین سرعت عملکرد را در این زمین ها میتوان دید. و دلیل آن هم میتواند این باشد که زمین های تنیسی که از جنس خاک رس هستند سرعت توپ را پایین می آورد و نسبت به دیگر زمینهای تنیس، به توپ جهش بیشتری میدهند.
مزایا و معایب زمین تنیس خاکی
- هزینه ساخت کم اما هزینه نگهداری نسبتا بالا
- تنها با آبیاری مرتب میتوان خوب در آن ها بازی کرد و به همین علت برای بحران آب و محیط زیست مناسب نیستند.
- از دیگر ویژگی های این نوع زمین این است که حتی پس از بارش باران هم میتوانید در آن تنیس بازی کنید.
زمین تنیس کارپت (Carpet Court)
در بسیاری موارد لازم است تا به هر دلیلی مانند شرایط جوی و … ورزشکاران به جای هوای آزاد، بازی های تنیس را در محیط های سر پوشیده و ورزشگاه ها برگزار کنند. در این موقعیت ها از نوعی زمین تنیس به نام CARPET استفاده میشود که شاید شباهت زیادی به زمین های هاردکورت دارند ولی از پایه و به خصوص مواد استفاده شده در ساخت آن ها و لایه های زمین باهم بسیار متفاوت هستند. از ویژگی های این نوع زمین تنیس میتوان به قابلیت بالای جذب تنش و شوک هایی که در حین بازی وارد میشود، الاستیسیته و انعطاف پذیری بالای این زمین ها اشاره کرد. زمین کارپت، کفپوش هایی با قابليت چسبندگی بسیار عالی روی سطوح مختلف بتنی، سرامیک، آسفالت و … را داشته و همچنين در برابر قارچ، باکتری و نور خورشيد مقاوم تر میباشند. این نوع زمین با کفپوش ورزشی خاص منعطف بوده و اين قابليت ارتجاعي و ضربه پذیری موجب مي گردد احتمال صدمه ديدن ورزشکار به حداقل برسد. که البته شاید بد نباشد ذکر کنیم که هزینه ساخت و نگهداری این نوع زمین نسبتا بالا است. همچنین انواع مختلفی از کفپوش ها برای این نوع زمین ها وجود دارد که شما میتوانید با توجه به نوع و سبک بازی بازیکنان و بودجه خود، مناسب ترین کفپوش رابرای زمین تنیس خود اتخاب کنید.
مزایا و معایب زمین کارپت
- هزینه ساخت و نگهداری نسبتا بالایی دارد.
- بسته به نوع بازی میتوانید انواع مختلف کفپوش را انتخاب کنید که این موضوع در عمل باعث انعطاف پذیری در زمین میشود.
- میتوانید از کفپوش هایی با قابلیت ضربه گیری استفاده کنید تا قدرت ضربه پذیری آن افزایش یابد.
زمین تنیس هاردکورت ( Hard Court )
زمین تنیس هاردکورت Hard Court را میتوان یکی از پر طرفدار ترین انواع زمین تنیس معرفی کرد به طوری که از طرف فدراسیون جهانی تنیس هم به عنوان مناسب ترین نوع زمین برای بازیکنان این رشته ورزشی معرفی شده است و تمامی ورزشکاران در همه سطوح چه مبتدی و چه سطح حرفه ای میتوانند در آن بازی های خود را برگزار کنند. و اما جنس و لایه های این نوع زمین به چه صورت است؟ این نوع زمین تنیس به طور عمده از پلاستیک و سیمان ساخته میشود و بسیاری از مسابقات در سطح جهان مانند مسابقات آزاد آمریکا، مسابقات آزاد استرالیا و Indian Wells Masters را به عنوان برخی مسابقات بزرگی که بر روی زمین هاردکورت برگزار میشوند میتوان نام برد.
در برخی کشور ها مانند ایالات متحده معمولا روی زمین های سخت تنیس بازی میکنند. که سطح این زمین ها از آسفالت یا بتون سخت ساخته شده و روکش آنها از جنس اکریلیک یا مواد دیگر است. دلیل مقبولیت این زمین ها نگهداری آسان و هزینه مناسب آن ها برای ساخت و نگهداریشان است. زمین سخت برای تمام تنیس بازان مناسب است. جایگاه این نوع زمین از لحاظ سختی سطح و سرعت توپ چیزی بین زمین های خاکی و چمن است و از آنجایی که سطح زمین تخت است، جهش توپ بالا و قابل پیش بینی است.
مزایا و معایب زمین تنیس هاردکورت
- قابلیت بالای انتخاب رنگ
- سرعت ساخت بالا
- نگهداری ساده و راحت
- آسیب به ورزشکاران ناشی از سخت بودن زمین
- به دلیل انعکاس حرارت مشکلاتی را برای ورزشکار ایجاد میکند.
ابعاد زمین تنیس
زمین تنیس 78 فوت (23.77 متر) طول دارد و عرض زمین های تنیس مورد استفاده برای مسابقات انفرادی 27 فوت (8.23 متر) است. در حالی که زمین های دونفره تنیس 36 فوت (10.97 متر) عرض دارند و خط سرویس زمین 21 فوت (6.4 متر) از تور فاصله دارد. اما آیا زمین های تنیس همه به یک اندازه هستند؟ زمین های تنیس یک اندازه استاندارد دارند. اگرچه ممکن است برخی اختلافات جزئی بین تصمیم گیرندگان وجود داشته باشد. با این حال، اگر کسی زمینی را برای اهداف تفریحی خود ایجاد کرده باشد، این زمین میتواند در هر اندازه ای باشد. زمین های انفرادی و دونفره هر دو به یک اندازه هستند و زمین دارای علامتهایی است که فضای مورد استفاده برای بازی های انفرادی و بازی های دونفره را متمایز میکند.
و اما مساحت زمین تنیس چقدر است؟ مساحت کل زمین برای یک بازی دو نفره معمولاً 260.87 متر مربع است و برای زمین انفرادی که اغلب در داخل زمین دونفره مشخص میشود دارای مساحت کل 195.65 متر مربع است.
حریم زمین بازی بر اساس ابعاد زمین تنیس
برای زمین های تنیس نیاز است علاوه بر ابعاد زمین، در اطراف آن محیطی به عنوان حریم برای بازیکنان در نظر گرفته شود که بتوانند توپ هایی که پس از برخورد به محدوده زمین به اطراف آن میروند را جواب بدهند. با توجه به ابعاد زمین قسمت راست هر بازیکن deuce court نامیده میشود و قسمت چپ آن ad court (advantage court) نام دارد. فضای مناسب برای این حریم در کناره های زمین ۳ تا ۴ متر میباشد و این مقدار برای پشت زمین ۶ تا ۸ متر است. تور آن که زمین را از وسط به دو نیم مساوی تقسیم میکند، در وسط زمین توسط یک تسمه بر روی ارتفاع ۹۱ سانتی متر تنظیم شده است و کناره های آن ۱ متر و ۷ میلی متر میباشد.
گردآورنده: نیلوفر ایروانی